Moziszoba tervezés

Amint bizalmat szavaz a DREAMCINEMA-nak, elindul a házimozi szoba tervezési folyamata. Ez egy részletes konzultációt jelent a tulajdonossal, annak belsőépítészével, gépész- és építési tervezőjével, amely számos részletre terjed ki.

Kép- és hangrendszer

A privát mozi stílusához igazodóan illetve az ipari sztenderek figyelembevételével meghatározzuk a szükséges hangnyomás szinteket, amelynek mentén kiválasztásra kerül a mozi hangsugárzó rendszere, valamint az azokat működtető elektronikák. Nézési szokások, betekintési szögek, egyéb geometriák és bizonyos preferenciák mentén kiválasztásra kerül a célnak leginkább megfelelő mozi vetítő és a legoptimálisabb méretű, képarányú és felülettel ellátott vetítővászon. Lemodellezzük, hova, milyen szögben döntve, milyen módon installálva hány darab hangsugárzót kell ahhoz elhelyezni, hogy az adott hangformátum minden néző számára egyaránt azonos élvezettel szólaljon meg.

Szobaakusztika

A moziszoba tervezés legfontosabb részeként különös figyelmet fordítunk arra, hogy a mozi ne csak szépen nézzen ki, de jól is szóljon, hisz tudjuk, a világ legdrágább technikája is elvérzik egy akusztikailag kezeletlen helyiségben. Megtervezzük a szükséges akusztikai elemek mennyiségét, funkcióját, minőségét, dimenzióját, installációs formáját, anyagának a milyenségét, kárpitjának a színét és telepítési helyét.

Hangszigetelés, hanggátlás

Nagyon gyakran követelmény, hogy szórakozásunk a helyiségen belül maradjon. Meghatározásra és kiválasztásra kerül a legoptimálisabb hanggátlás módja, anyagszükséglete, annak kivitelezési formája, technológiája, rétegrendje, valamint installációs méretigénye.

Belsőépítészet

Kollégánk segítségével vizualizáljuk, hogy nézzen ki a kész mozi belülről, milyen stílusú legyen, milyen burkolatokat alkalmazzunk vagy épp milyen mozis témát idézzen meg. Szót ejtünk a színekről, a felhasznált anyagok minőségéről, komfortfokozatáról, de beszélünk arról is, milyen fényforrásokat és világítótesteket használjunk. Itt teszünk említést az extra kívánságok megvalósíthatóságáról is, mint például hol és hogyan kaphat elhelyezést a szobában (vagy azon kívül) a tulajdonos relikvia gyűjteménye.

Világítástechnika

Bár csak rövid időre kapcsoljuk fel a villanyt, elengedhetetlen, hogy a mozink tetszetős legyen, s már önmagában a szobában való bent lét is jó érzéssel töltsön bennünket el. Kérdés, hány világítási kör legyen, a fényforrások milyen stílusúak, méretűek, alakúak, funkciójúak legyenek, a világítótestek pedig fényerő szabályozottak legyenek-e, vagy sem, milyen legyen a színhőmérsékletűk, vagy épp hol legyen rejtett világítás.

Ültetés, bútorok

Meghatározzuk, hányan szeretnének egyszerre helyet foglalni, milyen ültetési alakzatban, hány sorban, milyen szükséges vertikális eltolással, milyen ülőalkalmatosságban foglaljanak helyet. Azok fixek vagy motoros mozgatásúak legyenek-e. Vezérlés alá vonjuk-e őket vagy csak a pohártartójuk világítson? A nézési geometria felállítása révén valósulhat csak meg a zavartalan és tökéletes rálátás a vászonra. Ezt követően segítünk a bútorzat kiválasztásában, annak kárpitjának a kitalálásában, hogy az harmonizáljon a fal-, padló- és mennyezetburkolat színével, anyagával.

Gépészet

Az építendő mozi dimenzióinak, a leültetendő nézők számának ismeretében, a helyiségben helyet kapó minden (hőt termelő) eszköz figyelembe vételével segítünk meghatározni a mozi levegőztető- és temperálási rendszerét.

Villanyszerelés és vezérléstechnika

Konzultálunk a megrendelővel a tekintetben, milyen módon valósuljon meg a villanyszerelés, amely szoros összefüggésben van a házimozi irányításával, vezérlésével. Hagyományos villanyszerelési technológiával, közismert vezérlési módon (távirányító segítségével) vagy netán úgynevezett „csillagpontos” villanyszerelés mentén, „okosház” rendszerbe integrált módon, érintőképernyős felületről vezérelve? Beleértve a teljes audio-videó eszközpark ki-bekapcsolását, motorosan mozgatható függönyök, zsaluziák, roletták működtetését, gépészeti berendezések irányítását, a világításkörök ki-bekapcsolását.

Mindezek mentén alakulhat ki és véglegesíthető a helyiség külső (bruttó) és belső (nettó) dimenziói, amely rendkívül fontos, s determinálja a mozi minőségét, végső kinézetét és színvonalát. Ezután kezdődhet a moziszoba kivitelezés.